Financial Times noemt Trane een van Europa’s klimaatleiders 2024

Europa is het snelst opwarmende continent en zowel in Nederland als wereldwijd was 2023 het warmste jaar ooit gemeten. Daarom is het niet onbelangrijk om te weten welke bedrijven in Europa met harde cijfers laten zien dat ze daadwerkelijk doorpakken op klimaatgebied.
Trane al vier jaar bij ‘Europe’s Climate Leaders’
De internationale Financial Times maakt, op basis van gegevens van marktonderzoeksbureau Statista, jaarlijks een overzicht van de bedrijven die de meeste vooruitgang boeken bij het verlagen van hun CO2-emissies.
Trane Technologies is volgens de Financial Times een van ‘Europe’s Climate Leaders 2024‘. Trane kreeg die titel eveneens in 2023, 2022 en 2021.
Grootste daling broeikasgasemissies een feit
Elk bedrijf noemt zich tegenwoordig duurzaam en klimaatvriendelijk. Het is dus interessant om te zien in welke opzichten Trane Technologies en andere Europese klimaatleiders feitelijk vooroplopen.
‘Europe’s Climate Leaders 2024’ zijn de Europese bedrijven waarvan de broeikasgasemissie-intensiteit in scope 1 en 2 het sterkst is gedaald in een periode van vijf jaar.
Daling emissies in vijf jaar, scope 1 en 2
Het Financial Times-onderzoek van 2024 bekijkt de daling in de periode tussen 2017 en 2022. Bij de klimaatleiders van 2023 ging het om de daling tussen 2016 en 2021, bij 2022 tussen 2015 en 2020, etc.
Er zijn drie categorieën broeikasgasemissies: scope 1, 2 en 3. Het onderzoek kijkt alleen naar scope 1 en 2, want daarbij is het duidelijk dat het betreffende bedrijf de verantwoordelijke is voor de uitstoot.
Onder scope 1 vallen de emissies die de eigendommen van een bedrijf zelf uitstoten, bijvoorbeeld door de verbranding van aardgas voor het verwarmen van een bedrijfsgebouw.
Onder scope 2 vallen bijvoorbeeld de emissies van elektriciteitscentrales (dus met uitstoot elders) waarvan een bedrijf de elektriciteit inkoopt en gebruikt.
Bij scope 3 is het lastig om één duidelijke ‘schuldige’ van de emissies aan te wijzen — je krijgt snel dubbeltellingen. Het gaat om indirecte emissies die verband houden met de bedrijfsactiviteiten: de benzine die een medewerker gebruikt op weg naar zijn werk, de productie van de materialen die het bedrijf inkoopt, het gebruik van een door het bedrijf verkocht product, etc.
Trane roadmap naar netto nuluitstoot in 2050
Trane Technologies neemt al jaren het voortouw bij het verlagen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, met name op het gebied van verwarming, koeling en voedselverlies.
Via de Gigaton Challenge, bijvoorbeeld, werkt Trane samen met klanten om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 1 miljard ton te verminderen. Deze vermindering komt overeen met 2% van de jaarlijkse uitstoot wereldwijd, ofwel de jaarlijkse uitstoot van Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk samen.
Daarnaast heeft Trane de langetermijndoelstelling van netto nuluitstoot tegen 2050. In 2023 publiceerde Trane de ‘Net-Zero Roadmap’, ofwel het transitieplan om dit te bereiken.
Trane’s reductiedoelstellingen worden extern gevalideerd door het Science Based Targets Initiative (SBTi). Daarmee was de Trane de eerste in de branche.
Meer weten over de ESG-prestaties van Trane?
Voor bedrijven en instellingen wordt het steeds belangrijker om te weten hoe een potentiële partner of leverancier scoort op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.
In mei 2024 publiceerde Trane Technologies het nieuwste Environmental, Social and Governance Report. Deze ESG-rapportage geeft een overzichtelijk beeld, met indrukwekkende cijfers, van de grote stappen die Trane op dit terrein zet.
U kunt de ESG-rapportage over 2023 hier downloaden: Accelerating Action for Impact.